Madeira er et paradis midt ude i Atlanten og har utroligt meget at byde på: Fantastisk natur, smukke landskaber, gæstfri befolkning og dejlig mad.

Madeira er først og fremmest kendt for sin frodighed, som omfatter den vilde og unikke natur Laurisilva på den centrale og nordlige del af øen og de mere kystnære terrasser, hvor de mange spændende kulturplanter dyrkes.

Laurisilva betyder laurbærskov og er en unik naturtype som i dag “bare” findes på Madeira, De Kanariske Øer og Azorerne. Øer som ligger på den midtatlantiske højderyg. Den største tilbageværende laurisilva findes på Madeira og er et naturbeskyttet område med en helt særlig status som et UNESCO-beskyttet område (jeg vil skrive mere herom senere…).

Madeira laurisilva

Udsigten til en af de frodige slugter på Madeira som er domineret af naturtypen Laurisilva.

Øen er et paradis for vandringsfolk, da der findes et stort stisystem. Nogle stier forekommer oppe i bjergene, mens de fleste andre er langs de berømte levadaer, som er vandingskanaler, der først og fremmest skal forsyne kulturplanterne med vand. Foruden de “almindelige kulturplanter” som kartofler og kål dyrkes også store mængder af “mere eksotisk” karakter: Papaya, anona/cherimoya, passionsfrugt, banan, avocado, mango, druer m.fl.

Markedshallen Funchal

Markedshallen i Funchal bugner af frugt og grønt.

Den gamle historiske bydel af hovedbyen Funchal er charmerende med sin karakteristiske portugisiske arkitektur, markeder, cafeer, butikker mv. I markedshallen finder man mange af de frugter, grøntsager og blomster som dyrkes på øen. Der er også en fiskeafdeling med mange interessante og for os danske ukendte fisk, bl.a. den berømte espada-fisk. Den hører uden tvivl til i kategorien af mindre kønne fisk, men er utrolig saftig og velsmagende. Den føres på næsten alle øens restauranter og “bestselleren” er espada med stegt banan.

Madeira Funchal Rua Santa Maria

På gaden “Rua Santa Maria” i det gamle kvarter i Funchal finder man døre med spændende motiver.

Madeira er så absolut et af mine favorit rejsemål. Jeg har selv boet der og kører mange rejser dertil – især vandringsrejser. Øen kan besøges året rundt pga sit meget milde klima, hvilket betyder at der aldrig bliver for koldt om vinteren, eller for varmt om sommeren. Uanset årstid kan der falde lidt regn – specielt oppe i bjergene og på nordkysten. Men regnen bidrager netop til den fantastiske frodighed.

Har du lyst til at følge med til Madeira? Se her under mine kommende rejser – jeg har næsten altid noget Madeira på programmet! Skriv evt til mig her.

Madeira Pico do Arieiro

En af mange flotte udsigter finder man her på Pico do Arieiro, som er Madeiras 3. højeste top med 1818 m.