I august 2015 gik turen til The Wicklow Way, som med god grund er Irlands mest populære vandringsrute. Den begynder (eller slutter) nær forstæderne til Dublin og ikke langt herfra befinder man sig i det karakteristiske irske landskab med de lyngklædte heder, højmoser, skove, bjerge og dale. The Wicklow Way er 132 km lang og krydser Wicklow Mountains National Park.

Nationalparken blev etableret i 1991 med oprindeligt 3.700 ha, men omfatter i dag over 20.000 ha. Det primære formål er at bevare den naturlige flora og fauna i Wicklow Mountains. I Glendalough ligger Nationalparkens informationskontor, med en lille udstilling om nationalparkens geologi og natur. Personalet her er yderst hjælpsomme med at fortælle om området og om muligheder for at gøre vandreture.

Nationalparken omfatter en stor variation af naturtyper som hede og højmose oppe i højderne, hvor lyng og blåbær er dominerende, mens skov er dominerende i de lavtliggende ådale. En variation som tilgodeser en høj biodiversitet.

Flere arter er klassificeret som sjældne og/eller truede og der er gjort flere tiltag for monitering og beskyttelse af disse. Dette gælder bl.a. flere arter af flagermus, odder Lutra lutra, skovmår Martes martes, vandrefalk Falco peregrinus, blå kærhøg Cicus cyaneus, dværgfalk Falco columbarius, sangsvane Cygnus cygnus, persillebregne Cryptogramma crispa, hjertelæbe Hammarbye paludosa (orkidé), fjeldskær Saussurea alpina og bjerg-løvefod Alchenmilla alpina.

J. B. Malone
The Wicklow Way blev foreslået af J. B. Malone i 1966. Malone var selv en ivrig bjerg-vandrer og igennem flere artikler i aviser og blade lykkedes det ham at få opbakning til projektet. Malone og The Wicklow Way fik stor omtale i TV-dokumentar-serien “Mountain and Meadow” og efterfølgende i 1980 i et TV-program om den nyligt åbne Wicklow Way.

Det første afsnit åbnede i 1980 og ruten blev gennemført i 1982. I dag følger stien skovveje, bjergstier, grusveje og mindre asfalterede landeveje. Bjerge, bjergsøer og stejle istidsdale udgør terrænet på den nordlige del af ruten, men mere bløde bakker dominerer i den sydlige del.

IMG_8030

Granit, minedrift og vandfald
Bjergene i omegnen af Dublin og Wicklow består overvejende af granit og kvarts i den vestlige del af Wicklow og skifer i den østlige del. En stor del af vandreruten ligger på grænsen mellem granit og skifer. Den seneste istid har givet bjergene – og ikke mindst dalene og floderne – sin nuværende form.  De dominerende naturtyper i højderne er en blanding af løv- og nåleskov, hede, højmose, mens det i de mere lavtliggende områder er marker, græsenge, landsbyer mv afgrænset af levende hegn og stendiger. Det er en meget varierende rute med dramatiske landskaber med bjerge og søer i den nordlige ende. Den sydlige ende er med mindre stigninger og bugter sig i og langs skovbrug.

Bjergene har været udnyttet til minedrift med bly, zink og sølv som de vigtigste mineraler. Minedriften har foregået i mere end 150 år og den sidste mine var i brug frem til 1965. Flere steder ses spor efter denne minedrift med ruiner efter små forladte mine-landsbyer, møller, smedjer o.lign.

På ruten nær Enniskerry passeres Powerscourt-vandfaldet, som er Irlands højeste vandfald (121 meter) og er omgivet af “Djouce Mountain” og “Great Sugar Loaf”. Området er domineret af skov med bøg, eg, lærk og fyr. Vandfaldet er med rette en stor attraktion ikke bare for turister, men også lokale, som kommer for at gøre picnic og gå på ture i området.

IMG_8007

Den irske gæstfrihed
På ruten The Wicklow Way passeres mange landsbyer med gode muligheder for at indlogere sig på et B&B og slukke tørsten efter en lang vandringsdag på en af de lokale pubber. Har man ikke tidligere oplevet den irske gæstfrihed, får man her syn for sagn. Det gælder både værten på B&B’en, som interesseret spørger til dagens strabadserende vandretur og hvilke ønsker man har til næste dags morgenmad, eller den imødekommende bartender på pubben, som ivrigt fortæller om den irske sport hurling og om dagens menu, mens der serveres en velskænket pint Guinness. Den afslappede stemning og de gæstfrie irere er prikken over i’et på de skønne vandringer på The Wicklow Way.

God tur til The Wicklow Way!