På Borneo findes nogle meget farverige, iøjnefaldende og imponerende planter. En af dem er Rafflesia, som er en af verdens største blomster, der kan blive op til næsten en meter i diameter!!!!

Rafflesia-familien omfatter flere arter, som alle er parasitiske på lianer tilhørende slægten Tetrastigma. Blomsten hos Rafflesia er den eneste synlige del af planten, som er uden blade, stængel eller rødder. Inde i værten har den dog et fint netværk af filamenter.

Blomsten bestøves af insekter, som bliver tiltrukket af blomstens udseende og ikke mindst lugt, som mest af alt minder om råddent kød. Der kan være stor forskel mellem arter og individer på, hvor kraftig lugten er. Blomstringen varer ikke ret lang tid. For nogle arter er det bare nogle dage, mens det for andre er op til nogle uger.  Derfor skal bestøvningen foregå hurtigt og det er vigtigt at tiltrække sig stor opmærksomhed. Når insektet først er kommet ned i blomsten bliver de tiltrukket af de behårede riller med støvknapper med pollen på nede i bunden af blomsten, og flyver herefter ud igen og videre til næste blomst.

Efter bestøvningen dannes frugten og frøet. Frøspredningen sker herefter ved hjælp fra bl.a. egern, fugle og andre frøædende dyr. Bliver frøet ikke ædt, får det muligheden for at spire og infiltrere en ny vært. Næste generation viser sig ved en blomsterknop, som ligner et tætpakket rødkål (på billedet ses det ovenfor til højre for blomsten). Det tager 10-16 måneder fra blomsterknop til blomst alt afhængig af art. Når blomsterknoppen er moden begynder den at åbne sig. Det foregår normalt om natten og varer bare 12-48 timer inden blomsten er fuldt udfoldet.

Det er ikke let at finde de blomstrende Rafflesia på Borneo, hvilket dels skyldes at blomstringen er kortvarig, men også at mange blomsterknopper går til grunde inden de får en chance for at blomstre. Årsagerne er ikke helt klarlagt, men forholdet til værten er af stor betydning, sammen med næringsstoffers tilgængelighed, dyr som æder planten, parasitiske hvepse-larver og infektioner.

I Sabah-regionen på Borneo findes områder, hvor man kan være heldig at finde blomstrende Rafflesia – bl.a. i områder omkring Poring Hot Springs nedenfor Kinabalu-bjerget. Disse områder omfatter mange egnede værtsplanter, som giver grobund for Rafflesia keithii. Efterhånden har flere private lodsejere givet muligheden for at besøgende (mod betaling) kan komme ind og beundre disse vidundere. Skilte på hovedvejen mellem Poring Hot Springs og besøgscentret ved Kinabalu Nationalpark fortæller, hvilke haver som har blomstrende Rafflesia og også ofte hvor mange.