NATURE TRAVEL

Natur- og vandringsrejser

Aber i Malaysia: Silver Leaf Monkey

I Malaysia lever flere forskellige abearter og blandt dem er Silver Leaf Monkey Presbytis cristatus, som jeg havde den store fornøjelse at træffe i går. Nogle af de andre arter skal jeg skrive om senere.

Jeg var egentlig på vej ud til et område ved kysten, som hedder Kuala Selangor, og som ligger 50 km nordvest fra Kuala Lumpur i Malaysia. Her er der nemlig fortsat mulighed for at observere store bestande af ildfluer. Det er et fantastisk syn, når man kommer sejlende i en robåd i bælgragende mørke på floden og de mange tusinde ildfluer viser sin tilstedeværelse ved at “blinke med lyset” for at kommunikere med hinanden. Men på vejen derud gjorde vi stop ved et udsigtspunkt, som tidligere var en vigtig observationspost for først hollænderne og efterfølgende briterne, fordi man her kunne overvåge trafikken på havet. Her var der, som så mange andre steder, masse af javaaber (langhalet makakaber) Macaca fascicularis, som med stor velbehag lod sig fodre af nogle turister, som lagde vejen forbi. Men der var også en anden abeart tilstede og det var Silver Leaf Monkey eller Silvered Langur, som de også kaldes. Tror desværre ikke de har noget dansk navn.

Silvered Leaf Monkey er karakteristiske med det mørke hoved og den strittende pels på hovedet og ved ørerne. Deres små unger ser meget anderledes ud; de har en helt orange pels og en lys hud.

Silver Leaf Monkey lever i skovområder langs kysten eller floder i mangrove og regnskovsområder. Naturtyper som fortrænges mere og mere pga skovrydning og palmeolieplantager. Den har en begrænset udbredelse og findes bare i Malaysia (på Malacca-halvøen og på Borneo) og Indonesien (på Sumatra). Ydermere har den som mange andre dyrearter været udsat for fangst til brug som kæledyr. Den er derfor klassificeret på IUCN’s rødliste over truede arter som NT (næsten truet) og derfor en art, som er vigtig at være særlig obs på for at sikre at dens naturlige levesteder i fremtiden.

 

« »

© 2019 NATURE TRAVEL. Theme by Anders Norén.