Sri Lanka er et hotspot for biodiversitet – faktisk et af Asiens største og giver dermed mulighed for nogle fantastiske naturoplevelser. Trods sin begrænsede størrelse 65.610 km2 (1,5 gange Danmarks areal) omfatter landet mange forskellige landskabstyper med bjerge, floder, frodige regnskove og tørre kystområder.

Image may contain: ocean, sky, outdoor and water

Solnedgang, Indisk skovstork og Gråfisker, Hambantota

Yala Nationalpark er den næststørste (979 km2) og den mest besøgte nationalpark på Sri Lanka. Parken består af 5 forskellige områder, hvoraf 2 af områderne er åbne for offentligheden. Parken er særligt kendt for sin store variation og biodiversitet og samlet findes ca 215 fuglearter og 44 pattedyrarter.

Indisk elefant, Yala Nationalpark. Bestanden af elefanter i Yala er 300-350 individer.

Yala Nationalpark med blandt andet Indisk skovstork, Stylteløber, Indisk ibis og Vandbøffel.

Krokodille, Yala Nationalpark.

Trefarvet nonner, Yala Nationalpark.

Bundala Nationalpark ligger på det sydlige Sri Lanka, helt ud til kysten og er hjemsted for 197 fuglearter. Området ligger i den tørre del af Sri Lanka, men pga laguner er parken også levested for vandfugle. I 1991 blev området udpeget som Sri Lankas første Ramsar-område og i 2005 som et biosfære-reservat af UNESCO. Som gæst i Bundala Nationalpark er der langt mere fredfyldt og ikke nær så mange besøgende som i Yala Nationalpark.

Image may contain: bird

Blåhalet biæder, Grå langur, Grøn due og Alexanderparakit, Bundula Nationalpark.

Image may contain: bird and outdoor

Srilankansk makakabe (Toque Macaque), Lille grøn biæder, Blåhalet biæder og Asiatisk gabenæb, Bundula Nationalpark.

Udawalave Nationalpark ligger lidt inde i landet, men fortsat i den sydlige del af Sri Lanka. Parken omfatter floder, søer, marsk, skov og de åbne græssletter, som stammer fra tidligere jordbrug. Her findes også en stor biodiversitet med bl.a. 43 pattedyrarter og 184 fuglearter. Nationalparken er et vigtigt levested for elefanter som tæller ca. 250 individer.

Image may contain: bird

Høgeørn (Legge’s Hawk-eagle), Guldsjakal, Påfugl og Rajahnæsehornsfugl, Udawalave Nationalpark.

Indisk elefant morgenbader, Udawalave Nationalpark.

Isfugl, Udawalave Nationalpark.

Blåhalet biæder, Udawalave Nationalpark.

Gråfisker, Udawalave Nationalpark.

Vandbøfler, Udawalave Nationalpark.

Ella er smukt beliggende i bjergene omgivet af toppe og dale, vandfald og frodige skovområder. Desværre er store dele af Sri Lankas skovområder ryddet for at give plads til de mange te-plantager. Men udsigten er stadig betagende fra Ella og ud gennem Ella Gap og beskrives af flere som den smukkeste udsigt på Sri Lanka. En af de gode muligheder at komme til eller fra Ella er med tog på den den gamle jernbanestrækning, som stadig er en vigtig transportvej for lokale.

Image may contain: mountain, sky, cloud, outdoor and nature

Ella Gap.

Pirol (Black-hooded Oriole).

Demodara Nine Arch Bridge, Ella.

Kandy er Sri Lankas næststørste by, men kaldes for højlandets hovedstad. En af de store seværdigheder i byen er det buddhistiske tempel “Tempel of the Tooth” – hjemsted for en af Buddhas tænder, som anses for et af buddhismens helligste relikvier. I byen ligger også en stor grøn oase – den botaniske have “Peradeniya Royal Botanical Garden” som absolut også er et besøg værd!

Image may contain: plant, flower, tree, nature and outdoor

Kandy Peradeniya Royal Botanical Garden

Image may contain: tree, plant, sky, outdoor and nature

Tusindvis af frugtædende flagermus (flyvehunde) i Botanisk Have i Kandy.

Sinharaja Forest Reserve er den største uforstyrret regnskov i Sri Lanka og på UNESCOs liste over verdensarv. Sinharaja betyder “Løvekongen” og legenderne fortæller at singaleserne stammer fra mødet mellem en prinsesse og løvekongen. Reservatet er et område med høj biodiversitet, mange endemiske arter og samtidig meget fredfyldt. Det er lidt vanskeligt at komme ind i parken. Turen dertil går med jeeps på meget ujævne og nærmest ufremkommelige veje et stykke ind, hvorfra oplevelserne gøres til fods.

Image may contain: sky, bird and outdoor

Sinharaja Forest Reserves, her med nogle endemiske arter som den grønne due (Ceylon Green-pigeon) og aben Sri Lanka langur (Purple-faced Langur)

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

Sinharaja Forest Reserves, her med et sovende uglepar (Ceylon Frogmouth) og en sommerfugl (Ceylon tree nymph)

No automatic alt text available.

Sinharaja Forest Reserves, her med den karakteristiske regnskovsplante Kandebærer (Nepenthes), slange (Sri Lanka Pit Viper) og den srilankanske makakabe (Toque Macaque).

Mirissa ligger ud til det Indiske Ocean helt nede på Sri Lankas sydspids og er et yndet feriested for mange pga de skønne sandstrande og mulighederne for hvalsafari.

Et af havets vidundere: Spækhugger, Mirissa.

Sandstrand i Mirissa.